Wednesday, November 25, 2009

Ευριπίδη: «ΕΛΕΝΗ» Το φετινό θεατρικό έργο του σχολείου μας

Η παράσταση που ανεβάζει φέτος το Σχολείο μας είναι η «Ελένη» του Ευριπίδη. Το έργο αυτό, όπως είναι γνωστό, είναι μια τραγωδία, ωστόσο η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, δεν θα το ανεβάσει ως τραγωδία.

Το έργο καταπιάνεται με την ωραία Ελένη, της οποίας η απαγωγή από τον Πάρη οδήγησε στον τρωικό πόλεμο και την καταστροφή της Τροίας.
Ωστόσο ο Ευριπίδης δεν ασχολείται με τη γνωστή ιστορία που εξιστορεί ο Όμηρος αλλά εξετάζει μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία, ποτέ δεν πρόδωσε τον άντρα της και ποτέ δεν πήγε με τον Πάρη.


Ο Ευριπίδης μέσα από το έργο του υποστηρίζει ότι η Ελένη τόσο κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου αλλά και για επτά χρόνια μετά από αυτόν, βρισκόταν στην Αίγυπτο.
Υποστηρίζει ακόμα ότι στην Τροία οι Θεοί μετέφεραν το είδωλο της και όχι την ίδια.

Η ιστορία του Ευριπίδη έχει και διαφορετική κατάληξη αφού παρουσιάζει το Μενέλαο, τον άντρα της Ελένης, να καταλήγει ως ναυαγός στην Αίγυπτο και εκεί να βρίσκει ξανά τη γυναίκα του, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι δεν τον είχε απατήσει ποτέ.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η θεατρική ομάδα του σχολείου μας δεν θα ανεβάσει το έργο ως τραγωδία, αλλά όπως ανέφερε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας κα Νόνα Μολέσκη, ακολουθείται το τραγικό ύφος του κειμένου καθώς και τα συγκινησιακά του στοιχεία, αλλά παράλληλα υπάρχουν και κωμικά στοιχεία όπως και φιλοσοφικά και λυρικά κομμάτια.

Η κυρία Μολέσκη μας αποκάλυψε ότι η παράσταση δεν θα είναι μια συνηθισμένη σχολική παράσταση και θα εκπλήξει ιδιαίτερα όσους δεν έχουν διαβάσει το έργο ή δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα άλλα στοιχεία του έργου πλην των τραγικών.

Το έργο, είπε η κυρία Μολέσκη, θα είναι πολυπρόσωπο και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη δοθεί οι βασικοί ρόλοι, ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι ακόμα διανέμονται.
Σημείωσε μάλιστα ότι στο έργο θα λάβουν μέρος περισσότεροι ηθοποιοί απ’ όσους ορίζει ο Ευριπίδης.

Η διανομή των βασικών ρόλων:
· Ελένη: Μαρία Καλλή.
· Μενέλαος: Ανδρέας Παναγή.
· Θεονόμη: Εύα Λοΐζου.
· Θεοκλήμονας: Χάρης Μιλτιάδους.

Οι δοκιμές του έργου γίνονται κάθε Κυριακή από τις 4 μέχρι τις 7, ενώ όταν θα κοντεύει η μέρα της παράστασης οι ώρες θα αυξηθούν κάνοντας πρόβες και τα Σάββατα καθώς και τα μεγάλα διαλείμματα.
Η Νόνα Μολέσκη μας αποκάλυψε ότι δεν αποκλείεται στην παράσταση να υπάρχει και ζωντανή μουσική, ενώ όπως είπε, σημαντική είναι η βοήθεια και άλλων καθηγητών.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσον το σχολείο μας θα λάβει μέρος με το συγκεκριμένο έργο στο διαγωνισμό σχολικού θεάτρου που διοργανώνει το υπουργείο Παιδεία.

No comments:

Post a Comment