Friday, April 15, 2011

Έχουμε προβλήματα;;;

Όπως όλοι θα γνωρίζετε, η σημερινή νεολαία είναι βομβαρδισμένη από σοβαρά και ποικίλα «προβλήματα» τα οποία απασχολούν την καθημερινότητά της.

Αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα πιο σημαντικά «πάθη», ιδιαίτερα των αγοριών, είναι το ποδόσφαιρο, πιο συγκεκριμένα, όπως έχετε όλοι δει ή μάλλον ακούσει, τα ντέρμπι Ομόνοια-Αποέλ. Αυτό πιο συγκεκριμένα σημαίνει ποιοι οπαδοί αυτών των ομάδων θα ακουστούν περισσότερο στην αυλή του σχολείου μας. Έτσι οι συμμαθητές μας ξελαρυγγιάζονται και φωνάζουν υβριστικά ποδοσφαιρικά και «πολιτικά» συνθήματα εναντίον των αντιπάλων τους. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε ποδοσφαιρικό ντέρμπι, γίνεται αμέσως αισθητό ως σεισμική δόνηση στα προαύλια των σχολείων μας αφήνοντας πολλά «θύματα» με τραυματισμένο το ποδοσφαιρικό «εγώ» τους. Σε αντίθεση με τα «θύματα» αυτά, όλα τα υπόλοιπα «παλικάρια» σπεύδουν να διαλαλήσουν παντού το χαρμόσυνο και άξιο «συζήτησης» συμβάν με τη συνοδεία τυμπάνων, κασκόλ, ποδοσφαιρικών αλλά και κάποτε πολιτικών σημαιών και σπάνια φωτοβολίδων. Εξαιτίας αυτής της «τελετής» πολλές φορές καθυστερούν στο μάθημα, αλλά ποιος νοιάζεται; Αυτό είναι τώρα σε δεύτερη μοίρα, τώρα το μόνο που προέχει είναι η νίκη και το «πανηγύρι» που κρατάει μέρες ολόκληρες χαρίζοντας ένα «ευχάριστο» θέαμα στα μάτια μας!

Εξίσου «δραματικά» είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «δύστυχα» τα κοριτσάκια, αφού δεν πρόλαβαν να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού στην αισθητικό τους και το Σάββατο θα βγουν με απεριποίητα και άφτιαχτα νύχια! Πω πω! Ανησυχητικοί είναι και οι προβληματισμοί τους για το πότε θα έρθει η νέα συλλογή ρούχων του καλοκαιριού για να προλάβουν να ψωνίσουν αλλά και οι ανησυχίες τους, γιατί αργούν να έρθουν οι τσάντες και τα παπούτσια που παρήγγειλαν από το internet! Μπορεί να αναφερθεί ως εξίσου σπουδαίας σημασίας πρόβλημα, τα παγκάκια στην αυλή του σχολείου μας. Όχι μην γελάτε, είναι πραγματικά σοβαρό! Δεν είναι λίγες οι φορές που «κοπάδια» από εξαγριωμένες δεσποινίδες πάνε να βρουν με τρομακτικά άγριες διαθέσεις το υποτιθέμενο δίκιο τους, διότι οι μικρότερες μαθήτριες του σχολείου μας, τόλμησαν να κάτσουν στα «δικά τους» παγκάκια! Μα τι θράσος έχουν οι μικρές-οί!!

Από τα προβλήματα δεν θα μπορούσε να λείπει ο προβληματισμός και οι ανησυχίες του τύπου για...το τι θα ακολουθήσουν. Όχι δεν εννοώ τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, δεν μου πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό, αλλά τις τάσεις της μόδας βέβαια. Εύλογες και άκρως σημαντικές είναι οι ανησυχίες τους για το πως θα κουρευτούν, για το τι χρώμα θα βάψουν τα μαλλιά τους, τι αποχρώσεις είναι στη μόδα και τι χρώματα θα φορεθούν φέτος την άνοιξη.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τη πλήρη στήριξη και συμπαράστασή μου στους συνομήλικους μου κι ελπίζω να καταφέρουν να επιλύσουν αυτά τα άκρως σημαντικά ζητήματα της ζωής. Επιπλέον θα ήθελα να τους δώσω και μια συμβουλή: Να μην ακούνε τους «δήθεν» μορφωμένους, που τους μιλάνε για τα θέματα της επικαιρότητας, τους ρωτάνε αν έχουν σκεφτεί τι θα ακολουθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους, τους πληροφορούν για τις συνέπειες της αλόγιστης κατάχρησης της τεχνολογίας και τις τραγικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στο περιβάλλον μας, τις οποίες επιπτώσεις θα τις υποστεί η δική μας η γενιά. Αυτά φίλοι μου, είναι δευτερεύοντα ζητήματα, προέχει ο φανατισμός με το ποδόσφαιρο, η βία στα γήπεδα και στα σχολεία, το πόσο θα καταναλώσουμε σήμερα, η προσωπική μας καλοπέραση και χλιδή. Πού να βρούμε χρόνο για τα άλλα;;; . Σοφία Φαχιρίδου

No comments:

Post a Comment