Sunday, December 13, 2009

Πλούσιοι εναντίον φτωχών στην Κοπεγχάγη


Η ανισότητα ανάμεσα στον πλούσιο βορρά και τον φτωχό νότο έχει ήδη διχάσει τη Διάσκεψη.


Εξι μέρες από την έναρξη της σημαντικότερης διάσκεψης για το κλίμα οι χώρες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο.


Η τελευταία πρόταση συμφωνίας προέρχεται από την Κίνα, που Κίνα ζητεί πλέον από τα αναπτυγμένα κράτη συνολική μείωση -των εκπομπών καυσαερίων κλπ-«τουλάχιστον 40% σε σχέση με το 1990»- κάτι που ακόμη και οι πιο «πράσινοι» ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πρακτικώς αδύνατον- ενώ αποκλείει την πιθανότητα συμφωνίας αν οι πλούσιοι δεν προσφέρουν «επαρκή, αυξανόμενη και συνεχόμενη» οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στους φτωχούς. Το «ταμείο αρωγής» των 10 δισ. δολαρίων, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Διάσκεψη, είναι «ανεπαρκές», ενώ θεωρεί σοβαρή μια πρόταση βοήθειας της τάξεως του 1%-1,5% του ΑΕΠ των πλούσιων κρατών- βάσει του οποίου μόνον οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δίνουν περίπου 100 δισ. δολάρια(!) ετησίως. Δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα πάει στην Κοπεγχάγη με μια ιδιαίτερα «χλωμή» πρόταση για μείωση των αμερικανικών εκπομπών μόλις κατά 3% σε σχέση με το 1990 (την οποία μάλιστα μπορεί στη συνέχεια κάλλιστα να ανακαλέσει το Κογκρέσο, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης), είναι φανερό ότι η Κίνα σηκώνει εκ του ασφαλούς πολύ ψηλά τον πήχη της Διάσκεψης, ώστε να ρίξει την ευθύνη της πιθανής αποτυχίας στους Αμερικανούς.


... Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στη διατροφική κρίση κατά τις συνομιλίες της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, καταγγέλλει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) Ζακ Ντιουφ. «Ιστορικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις βιομηχανικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής, είτε στα εργοστάσια είτε στις μεταφορές, αλλά πολύ λιγότερο στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της γεωργίας».


Στην Κύπρο;;

Μέσα στα δεκαεπτά τελευταία χρόνια η μέση τιμή θερμοκρασίας στην Κύπρο αυξήθηκε κατά μισό βαθμό στην κλίμακα Κελσίου, ενώ στη Λευκωσία από το 1901, όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, η αύξηση ανήλθε στον ένα βαθμό.

Σενάριο Α:

Σύμφωνα με μελέτη του Μετεωρολογικού Λειτουργού Λοΐζου Χατζηιωάννου, «η αυξητική τάση της θερμοκρασίας στην Κύπρο, στα τελευταία 17 χρόνια, είναι πολύ μεγάλη και αυτό σηματοδοτεί και τη σοβαρότητα της κατάστασης των κλιματικών αλλαγών που σημειώνονται». Αιτία των κλιματικών αλλαγών είναι η αλλαγή του ισοζυγίου ενέργειας της ατμόσφαιρας και πιο συγκεκριμένα το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο συντείνει στη συγκράτηση περισσότερης θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Αυτή η θερμότητα επιδρά στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και εξελίσσονται τα διάφορα καιρικά συστήματα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Επομένως παρατηρείται σαν επακόλουθο η αλλαγή της συμπεριφοράς της ατμόσφαιρας και η εκδήλωση φαινομένων που διαφοροποιούν τη μέση στάθμη του θαλάσσιου νερού και του κλίματος.
Ένα επακόλουθο των κλιματικών αλλαγών είναι και η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας, σαν αποτέλεσμα του λιωσίματος των πάγων αλλά και της διαστολής των νερών των θαλασσών, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η εκτίμηση του κ. Θεοπέμπτου είναι ότι «στην Κύπρο, όπως και γενικότερα στη Μεσόγειο, δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα από τη στάθμη της θάλασσας παραμόνο σε κάποιες μικρές περιοχές, ιδιαίτερα όπου εκβάλλουν ποταμοί. Με βάση μελέτες εμπειρογνωμόνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πέραν της Μεσογείου περιοχή θα το έχει η περιοχή του Νείλου, της Βενετίας και της Θεσσαλονίκης. «Το ένα σενάριο είναι ότι αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας θα έχουμε μιαν αύξηση της στάθμης της Μεσογείου κατά 60 εκατοστά.

Σενάριο Β:

είναι να συνεχίσει ο ίδιος ρυθμός όσον αφορά στην αύξηση της στάθμης και συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, οπόταν θα φθάσουμε στα 70 εκατοστά άνοδο της στάθμης. Και αυτά τα δύο σενάρια προβλέπουν ότι η άνοδος κατά 60 ή 70 εκ. θα συμβεί μέχρι το έτος 2070, ή μέχρι το 2100 και αυτό θα σημειώνεται σταδιακά.

Ήδη στην Κύπρο παρατηρείται μία αύξηση της στάθμης, μερικών χιλιοστών, κάθε χρόνο.


Αλλή συνέπεια: προβλέπεται η μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου ί μέχρι και 20% σε 70 χρόνια, ενώ άλλα μοντέλα αναφέρονται σε διπλάσια μείωση. Έχει ήδη παρατηρηθεί μια μείωση μεταξύ των ετών 1950 και 2000. Ο κίνδυνος για έτη ανομβρίας θα είναι επίσης αυξημένος. Η υγρασία του εδάφους που έχει σχέση με τη βροχόπτωση και τη βλάστηση θα μειωθεί. Η αναπλήρωση των υδροφορέων στην περιοχή μας θα μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα προκαλέσει αύξηση της αλμυρότητας των υπόγειων νερών. Η εξεύρεση καλής ποιότητας πόσιμου νερού στην περιοχή μας θα είναι δύσκολη. Οι συνεχόμενες μέρες χωρίς βροχόπτωση θα αυξηθούν και οι μέρες με βροχόπτωση θα είναι πιο συγκεντρωμένες. Θα υπάρξει σοβαρή μείωση των νερών των ποταμών στη λεκάνη της Μεσογείου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αλμυρότητας και τη μείωση των ιζημάτων και θρεπτικών στοιχείων στις ακτές.


Στην έναρξη της συνδιάσκεψης για το κλίμα ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι, για τις δύο (μία πλέον) επόμενες εβδομάδες, «η ανθρωπότητα έχει καταθέσει τις ελπίδες της» στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. «Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της διάσκεψης. «Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας», συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία «δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους, αποτελεσματική και λειτουργική». Αυτή η συμφωνία που ζητάμε από όλους τους αρχηγούς κρατών να υπογράψουν, θα επηρεάσει το σύνολο των κοινωνιών μας σε κάθε τους έκφανση.


Πηγές

Βήμα, Καθημερινή, Σημερινή, Τα Νέα

No comments:

Post a Comment