Sunday, December 13, 2009

OUR CLIMATE, YOUR DECISION Dιαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη για το Κλίμα



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη ζητώντας μια ισχυρή συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ενώ κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλον τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μια «ημέρα δράσης» για το κλίμα και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να παροτρύνουν τους διαπραγματευτές που μετέχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ να καταλήξουν σε μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!», «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» και «Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών στη δανική πρωτεύουσα.

Greenpeace: ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - OUR CLIMATE, YOUR DECISION.

Πλούσιοι εναντίον φτωχών στην Κοπεγχάγη


Η ανισότητα ανάμεσα στον πλούσιο βορρά και τον φτωχό νότο έχει ήδη διχάσει τη Διάσκεψη.


Εξι μέρες από την έναρξη της σημαντικότερης διάσκεψης για το κλίμα οι χώρες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο.


Η τελευταία πρόταση συμφωνίας προέρχεται από την Κίνα, που Κίνα ζητεί πλέον από τα αναπτυγμένα κράτη συνολική μείωση -των εκπομπών καυσαερίων κλπ-«τουλάχιστον 40% σε σχέση με το 1990»- κάτι που ακόμη και οι πιο «πράσινοι» ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πρακτικώς αδύνατον- ενώ αποκλείει την πιθανότητα συμφωνίας αν οι πλούσιοι δεν προσφέρουν «επαρκή, αυξανόμενη και συνεχόμενη» οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στους φτωχούς. Το «ταμείο αρωγής» των 10 δισ. δολαρίων, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Διάσκεψη, είναι «ανεπαρκές», ενώ θεωρεί σοβαρή μια πρόταση βοήθειας της τάξεως του 1%-1,5% του ΑΕΠ των πλούσιων κρατών- βάσει του οποίου μόνον οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δίνουν περίπου 100 δισ. δολάρια(!) ετησίως. Δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα πάει στην Κοπεγχάγη με μια ιδιαίτερα «χλωμή» πρόταση για μείωση των αμερικανικών εκπομπών μόλις κατά 3% σε σχέση με το 1990 (την οποία μάλιστα μπορεί στη συνέχεια κάλλιστα να ανακαλέσει το Κογκρέσο, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης), είναι φανερό ότι η Κίνα σηκώνει εκ του ασφαλούς πολύ ψηλά τον πήχη της Διάσκεψης, ώστε να ρίξει την ευθύνη της πιθανής αποτυχίας στους Αμερικανούς.


... Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στη διατροφική κρίση κατά τις συνομιλίες της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, καταγγέλλει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) Ζακ Ντιουφ. «Ιστορικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις βιομηχανικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής, είτε στα εργοστάσια είτε στις μεταφορές, αλλά πολύ λιγότερο στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της γεωργίας».


Στην Κύπρο;;

Μέσα στα δεκαεπτά τελευταία χρόνια η μέση τιμή θερμοκρασίας στην Κύπρο αυξήθηκε κατά μισό βαθμό στην κλίμακα Κελσίου, ενώ στη Λευκωσία από το 1901, όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, η αύξηση ανήλθε στον ένα βαθμό.

Σενάριο Α:

Σύμφωνα με μελέτη του Μετεωρολογικού Λειτουργού Λοΐζου Χατζηιωάννου, «η αυξητική τάση της θερμοκρασίας στην Κύπρο, στα τελευταία 17 χρόνια, είναι πολύ μεγάλη και αυτό σηματοδοτεί και τη σοβαρότητα της κατάστασης των κλιματικών αλλαγών που σημειώνονται». Αιτία των κλιματικών αλλαγών είναι η αλλαγή του ισοζυγίου ενέργειας της ατμόσφαιρας και πιο συγκεκριμένα το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο συντείνει στη συγκράτηση περισσότερης θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Αυτή η θερμότητα επιδρά στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και εξελίσσονται τα διάφορα καιρικά συστήματα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Επομένως παρατηρείται σαν επακόλουθο η αλλαγή της συμπεριφοράς της ατμόσφαιρας και η εκδήλωση φαινομένων που διαφοροποιούν τη μέση στάθμη του θαλάσσιου νερού και του κλίματος.
Ένα επακόλουθο των κλιματικών αλλαγών είναι και η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας, σαν αποτέλεσμα του λιωσίματος των πάγων αλλά και της διαστολής των νερών των θαλασσών, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η εκτίμηση του κ. Θεοπέμπτου είναι ότι «στην Κύπρο, όπως και γενικότερα στη Μεσόγειο, δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα από τη στάθμη της θάλασσας παραμόνο σε κάποιες μικρές περιοχές, ιδιαίτερα όπου εκβάλλουν ποταμοί. Με βάση μελέτες εμπειρογνωμόνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πέραν της Μεσογείου περιοχή θα το έχει η περιοχή του Νείλου, της Βενετίας και της Θεσσαλονίκης. «Το ένα σενάριο είναι ότι αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας θα έχουμε μιαν αύξηση της στάθμης της Μεσογείου κατά 60 εκατοστά.

Σενάριο Β:

είναι να συνεχίσει ο ίδιος ρυθμός όσον αφορά στην αύξηση της στάθμης και συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, οπόταν θα φθάσουμε στα 70 εκατοστά άνοδο της στάθμης. Και αυτά τα δύο σενάρια προβλέπουν ότι η άνοδος κατά 60 ή 70 εκ. θα συμβεί μέχρι το έτος 2070, ή μέχρι το 2100 και αυτό θα σημειώνεται σταδιακά.

Ήδη στην Κύπρο παρατηρείται μία αύξηση της στάθμης, μερικών χιλιοστών, κάθε χρόνο.


Αλλή συνέπεια: προβλέπεται η μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου ί μέχρι και 20% σε 70 χρόνια, ενώ άλλα μοντέλα αναφέρονται σε διπλάσια μείωση. Έχει ήδη παρατηρηθεί μια μείωση μεταξύ των ετών 1950 και 2000. Ο κίνδυνος για έτη ανομβρίας θα είναι επίσης αυξημένος. Η υγρασία του εδάφους που έχει σχέση με τη βροχόπτωση και τη βλάστηση θα μειωθεί. Η αναπλήρωση των υδροφορέων στην περιοχή μας θα μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα προκαλέσει αύξηση της αλμυρότητας των υπόγειων νερών. Η εξεύρεση καλής ποιότητας πόσιμου νερού στην περιοχή μας θα είναι δύσκολη. Οι συνεχόμενες μέρες χωρίς βροχόπτωση θα αυξηθούν και οι μέρες με βροχόπτωση θα είναι πιο συγκεντρωμένες. Θα υπάρξει σοβαρή μείωση των νερών των ποταμών στη λεκάνη της Μεσογείου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αλμυρότητας και τη μείωση των ιζημάτων και θρεπτικών στοιχείων στις ακτές.


Στην έναρξη της συνδιάσκεψης για το κλίμα ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι, για τις δύο (μία πλέον) επόμενες εβδομάδες, «η ανθρωπότητα έχει καταθέσει τις ελπίδες της» στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. «Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της διάσκεψης. «Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας», συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία «δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους, αποτελεσματική και λειτουργική». Αυτή η συμφωνία που ζητάμε από όλους τους αρχηγούς κρατών να υπογράψουν, θα επηρεάσει το σύνολο των κοινωνιών μας σε κάθε τους έκφανση.


Πηγές

Βήμα, Καθημερινή, Σημερινή, Τα Νέα

Friday, December 4, 2009

Γεια σας παιδιά



Αδύνατο θα ήταν να αντιτεθεί κανείς στην άποψη ότι όλα τα σχολεία έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα Έτσι λοιπόν και το σχολείο μας, το Λύκειο Παλουριώτισσας αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Συγκεκριμένα ένα πρόβλημα που απασχολεί τους μαθητές και τους καθηγητές εδώ και χρόνια είναι το γεγονός ότι καθημερινώς αντικρίζουμε τους Τούρκους στρατιώτες , της απέναντι πλευράς, καθώς και τα συρματοπλέγ-ματα που μας χωρίζουν από την υπόλοιπη πατρίδα μας. Αυτό αφενός μας κάνει δυστυχισμένους στην όψη αυτή. Αφετέρου όμως μας κάνει να θυμόμαστε πως καθημερινά πρέπει να μαχόμαστε για το αύριο .
‘Ένα πιο πρόσφατο πρόβλημα είναι το πρόβλημα των κάγκελων . Η πρόσφατη τοποθέτηση τους προκάλεσε αντιδράσεις από τους μαθητές και των δύο σχολείων, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Πιστεύω ότι είναι κατανοητή η αντίδραση της πλειοψηφίας των μαθητών. Νιώθουμε φυλακισμένοι πίσω από αυτά τα κάγκελα. Τα κάγκελα αυτά κάνουν το σχολείο πιο αφιλόξενο , δίνοντας μας το αίσθημα της φυλακής, κάτι που σε καμία περίπτωση κανείς δεν θα θέλει να νιώθει. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν δυστυχώς εδώ. Τα διαλείμματα ή ακόμη και σε περίπτωση απουσίας καθηγη-τή, η απασχόληση των μαθητών δεν είναι ευχάριστη και δημιουργι-κή, κατά συνέπεια είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι ποιοτικής ενα-σχόλησης των μαθητών. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος πρέπει να κτιστεί μια κλειστή κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα, όπου θα υπάρχουν επιτραπέζια παιγνίδια, ηλεκτρονικοί υπολογι-στές κλπ. όπου θα μπορούν οι μαθητές να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Ακόμη αυτό θα βοηθήσει στις βροχερές μέρες, να μην βρεχόμαστε και να κουρνιάζουμε σαν πουλάκια!
Επίσης είναι γνωστό ότι το σχολείο μας έχουμε έλλειψη πρασίνου δέντρα, θάμνους, λουλούδια. Αυτό όχι μόνο είναι εναντίον του περιβάλλοντος, αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις και στους μαθητές. Αναλυτικότερα αφού δεν υπάρχουν σκίαστρα στην αυλή , οι μαθητές δεν έχουν στεγασμένους χώρους, για να περνούν ευχάριστα τα διαλείμματα τους. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ , να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν το σχολείο μας. Με την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων , το σχολικό περιβάλλον θα είναι σίγουρα πιο ευχάριστο, και θα νιώθουμε το σχολείο σαν δεύτερο μας σπίτι . Είναι κρίμα λοιπόν να ζούμε τη μισή μας μέρα σ΄ ένα σχολείο γεμάτο προβλήματα.
Ρόλος εμάς των μαθητών είναι να διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά μας.
Γεωργία Λιασή, Μέλος του απερχόμενου ΚΜΣ

Wednesday, December 2, 2009

Σχετικά με τα σκουλαρίκια ...

Του Δημήτρη Πασχαλίδη

Συνέντευξη της διευθύντριας του Λυκείου στη Βαλεντίνα Κοροσίδου



Απαντήσεις σε ερωτήσεις κι ερωτήματα των μαθητών.
Στα μέσα Οκτωβρίου με παρότρυνση του δάσκαλου-εμψυχωτή μας αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από τη διευθύντρια του Λυκείου μας για την εφημεριδούλα των νέων δημοσιογράφων του σχολείου. Η συνάντηση κανονίστηκε και στις 23 Οκτωβρίου 2009, πρωί πρωί, την πρώτη περίοδο εγώ και ο Σάββας (ο οποίος βοήθησε στην ηχογράφηση) πήραμε συνέντευξη από την διευθύντρια του σχολείου μας κ. Ελένη Σεμελίδου, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα μας. Εδώ σας παρουσιάζω τα σημαντικότερα σημεία αυτής της «κουβέντας» με την διευθύντρια μας.
Αν και μας πρόσφερε κάτι να πιούμε και να φάμε εμείς μπήκαμε κατευθείαν στο θέμα της επίσκεψης μας και αρχίσαμε την «ανάκριση»:
-Πότε θα είναι έτοιμη η αίθουσα ψυχαγωγίας?
Η αίθουσα ψυχαγωγίας είναι απαραίτητη. Κάνουμε κάποιες σκέψεις με το ΚΜΣ και τους γονείς για το τι θα γίνει ,διότι το Υπουργείο Παιδείας μας υποσχέθηκε ότι θα χτιστεί χώρος για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Ως διεύθυνση θα φροντίσουμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση μέχρι να μας χτίσουν άλλην αίθουσα.
-Οι μαθητές θέλουν οι ίδιοι να επιλέγουν τους εκδρομικούς χώρους που θα επισκεφτούν. Ποια η δική σας γνώμη?
Νομίζω πως να αποφασίζουν μόνοι τους οι μαθητές δεν είναι μέσα στο τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Σίγουρα να ακούγονται οι απόψεις τους ,να εκφράζονται ελεύθερα οι ιδέες που υπάρχουν,αλλά οι εκδρομές να συναποφασίζονται.
-Πολλοί συμμαθητές μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μπορείτε να μας πείτε τι μπορείτε να κάνετε?
Δυστυχώς το σχολείο μας δεν μπορεί να κάνει πολλά γι' αυτό, δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες και τους οικονομικούς πόρους. Πρέπει να γίνει διερεύνηση των αναγκών και να ενισχύσουμε το προσωπικό προκειμένου να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να σταθούν στα πόδια τους. Όταν όμως διαπιστώνω ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω τις κρατικές υπηρεσίες για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά.
(Ευχαριστώ την Μαρία Αβρ. που βοήθησε στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης)

Ονομάζομαι Μαχέρ


Είμαι από την Συρία αλλά ζω σχεδόν ένα χρόνο στην Κύπρο.
Γεννήθηκα στη Συρία, αλλά μεγάλωσα στην Αγγλία .
Μένω με τους γονείς μου και τα αδέλφια μου στην Κύπρο.
ζω στην Παλουριώτισσας. εδω και ένα χρόνο
με την οικογένεια μου
ο πατέρας μου είναι από την Αγγλία
αλλά ή μητέρα μου από την Συρία

Πηγαίνω σχολείο στο Λύκειο Παλουριώτισσας
στην Κύπρο. Μου αρέσει αλλά νιώθω ότι δυσκολεύομαι να μάθω τη γλώσσα .
Έχω πολλούς φίλους και με σέβονται και με αγαπούν .
Δεν τους νοιάζει που δεν είμαι από την Κύπρο,
δεν νιώθω ότι υπάρχουν διακρίσεις εναντίον μου, επειδή οι άλλοι μου φέρονται καλά ... αλλά δεν ξέρω τι σκέφτονται μέσα τους για μένα.